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MAY 0 8 2014 

Mr. Gregory Sutherland Ph.D. 
Shane Havoc Consulting, LLC 
1905 English Ivy c·t. 
Mount Pleasant, SC 29464 

Ref. No.: 14-0051 

Dear Mr. Sutherland: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your March 17, 2014 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) applicable to empty packagings. 
Specifically you ask if a packaging that contains only the residue of a limited quantity of a 
Class 8 PG III material is subject to the HMR. 

Currently, the exceptions in§ 173.29(b) only specifically address the residue of an ORM-D 
that does not meet the definitions in § 1 71.8 for a hazardous substance, a hazardous waste, or a 
marine pollutant. However, PHMSA published a final rule in the Federal Register on January 
19,2011 (76 FR 3308) that amended the HMR to phase out the ORM-D class. Consequently 
we amended various sections throughout the HMR to replace references to ORM-D with 
references to limited quantities (e.g. exceptions from incident reporting and materials of trade 
exceptions). However, due to an editorial error we did not amend the provisions for empty 
packagings in§ 173.29 to reflect the eventual phase out ofORM-D. We plan to address this 
issue in a future rulemaking action. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Shane C. Kelley 
Acting International tandards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Carolyn, 

Leary, Kevin (PHMSA) 
Tuesday, March 18, 2014 8:24AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: 49 CFR Corrections - ORM I Limited Quantity 
568mllimited quantity Class 8 PGIII.docx 
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Please log this in for a request for a letter. Note the attached is flagged as confidential. 

Thanks, 

Kevin 

-----Original Message-----
From: Gregory Sutherland [mailto:grsuthe@attglobal.net] 
Sent: Monday, March 17,2014 3:47PM 
To: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: RE: 49 CFR Corrections- ORM I Limited Quantity 

I have a package that consists of a 568ml multi layer barrier plastic bag inside a plastic case that is shipped in a box as a 
limited quantity Class 8 PGIII. (Picture attached) 

When the package is empty, it is desired to dispose of it as an empty package as only 5 m1 is left in the bag. If this were an 
ORM it could be disposed of as regular garbage. As a Limited Quantity, even though it is EPA Empty, it cannot. Since the 
ORM regulatory changes did not address the empty container issue I would like a statement to the effect that packages 
containing residue of limited quantity is not subject to the empty packaging provisions, in the interim period it takes to 
amend the regulations. 

Thank you for your consideration in this matter. 

Gregory Sutherland Ph.D. (DGSA) 
Shane Havoc Consulting, LLC 
1905 English Ivy Ct. 
Mount Pleasant, SC 29464 
{843) 849-1463 
Cell: (260) 414-4335 
FAX: (561) 423-3907 

-----Original Message-----
From: Kevin.Leary@dot.gov [mailto:Kevin.Leary@dot.gov] 
Sent: Friday, March 07, 2014 9:24AM 
To: grsuthe@attglobal.net 
Subject: RE: 49 CFR Corrections- ORM I Limited Quantity 
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No, but if you require a statement to the effect that packages containing residue of limited quantity is not subject to the 
empty packaging provisions, I suggest that you pose a question or scenario in writing and we can provide a written 
response, that should suffice for the interim period. 

-----Original Message-----
From: Gregory Sutherland [mailto:grsuthe@attglobal.net] 
Sent: Friday, March 07, 2014 9:21AM 
To: Leary, Kevin {PHMSA} 
Subject: RE: 49 CFR Corrections- ORM I Limited Quantity 

Thanks 
Any idea when that may happen as I have an LTD QTY application that could benefit from this. 

Gregory Sutherland Ph.D. (DGSA) 
Shane Havoc Consulting, LLC 
1905 English Ivy Ct. 
Mount Pleasant, SC 29464 
(843) 849-1463 
Cell: (260} 414-4335 
FAX: (561) 423-3907 

-----Original Message~----
From: Kevin.Leary@dot.gov [mailto:Kevin.Leary@dot.gov] 
Sent: Friday, March 07, 2014 9:14AM 
To: grsuthe@attglobal.net 
Subject: RE: 49 CFR Corrections - ORM I Limited Quantity 

The issues were noted. They will likely be considered in a rutemaking designed to correct editorial errors. 

-----Original Message-----
From: Gregory Sutherland [mailto:grsuthe@attglobal.net] 
Sent: Tuesday, March 04, 2014 7:03 PM 
To: Leary, Kevin {PHMSA) 
Subject: RE: 49 CFR Corrections - ORM I Limited Quantity 

Can you advise where this is? 

Thanks 

Gregory Sutherland Ph.D. (DGSA) 
Shane Havoc Consulting, LLC 
1905 English Ivy Ct. 
Mount Pleasant, SC 29464 
(843} 849-1463 
Cell: (260) 414-4335 
FAX: (561) 423-3907 
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-----Original Message-----
From: Kevin.Leary@dot.gov [mailto:Kevin.Leary@dot.gov] 
Sent: Monday, November 04, 2013 2:37 PM 
To: grsuthe@attglobal.net 
Subject: RE: 49 CFR Corrections 

It does not look like those two issues have been corrected. I will investigate to see if there is a rule in process addressing 
them or if they can be inserted into a rulemaking action. 

From: Gregory Sutherland [grsuthe@attglobal.net] 
Sent: Saturday, November 02, 2013 10:43 AM 
To: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: RE: 49 CFR Corrections 

Can you advise if thius has been addressed? 

Thanks 

Gregory Sutherland Ph.D. (DGSA) 
Shane Havoc Consulting, LLC 
1905 English Ivy Ct. 
Mount Pleasant, SC 29464 
(843) 849-1463 
Cell: (260) 414-4335 
FAX: (561) 423-3907 

From: Kevin.Leary@dot.gov [mailto:Kevin.Leary@dot.gov] 
Sent: Monday, March 04, 2013 10:00 PM 
To: grsuthe@attglobal.net 
Subject: Re: 49 CFR Corrections 

Thanks doctor Greg. I will put these items onto the radar screen. 

Kevin 

From: Gregory Sutherland [mailto:grsuthe@attglobal.net] 
Sent: Monday, March 04, 2013 09:24 PM 
To: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: 49 CFR Corrections 

As we discussed today: 

1) ORM-D issue 
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49 CFR §173.29 Empty Packagings. 
(a) General. Except as otherwise provided in this section, an empty packaging containing only the residue of a hazardous 
material shall be offered for transportation and transported in the same manner as when it previously contained a greater 
quantity of that hazardous material. 

(b) Notwithstanding the requirements of paragraph (a) ofthis section, an empty packaging is not subject to any other 
requirements of this subchapter if it conforms to the following provisions: 

(b)(1) Any hazardous material shipping name and identification number markings, any hazard warning labels or placards, 
and any other markings indicating that the material is hazardous (e.g., RQ, INHALATION HAZARD) are removed, 
obliterated, or securely covered in transportation. This provision does not apply to transportation in a transport vehicle or 
a freight container if the packaging is not visible in transportation and the packaging is loaded by the shipper and 
unloaded by the shipper or consignee; 

(b)(2) The packaging--

(b)(2)(i) Is unused; 

(b)(2)(ii) Is sufficiently cleaned of residue and purged of vapors to remove any potential hazard; 

(b)(2)(iii) Is refilled with a material which is not hazardous to such an extent that any residue remaining in the packaging 
no longer poses a hazard; or 

(b)(2)(iv) Contains only the residue of--

(b)(2)(iv)(A) An ORM-D material; or 

This should be changed to Limited QTY. 

ITEM 2) for UN3363 

SP (136) This entry only applies to machinery and apparatus containing hazardous materials as in integral element of the 
machinery or apparatus. It may not be used to describe machinery or apparatus for which a proper shipping name exists 
in the §172.101 Table. Except when approved by the Associate Administrator, machinery or apparatus may only contain 
hazardous materials for which exceptions are referenced in Column (8) of the §172.101 Table and are provided in part 
173, subpart D, of this subchapter. Hazardous materials shipped under this entry are excepted from the labeling 
requirements of this subchapter unless offered for transportation or transported by aircraft and are not subject to the 
placarding requirements of part 172, subpart F, of this subchapter. The machinery or apparatus, if unpackaged, or the 
packaging in which it is contained shall be marked "Dangerous goods in machinery" or "Dangerous goods in apparatus", as 
appropriate, with the identification number UN3363. For transportation by aircraft, machinery or apparatus may not 
contain any material forbidden for transportation by passenger or cargo aircraft. The Associate Administrator may except 
from the requirements of this subchapter, equipment, machinery and apparatus provided: 

a. It is shown that it does not pose a significant risk in transportation; 

b. The quantities of hazardous materials do not exceed those specified in §173.4a of this subchapter; and 

c. The equipment, machinery or apparatus conforms with §173.222 of this subchapter. 
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173.4a is the Excepted Quantity reference to align with the IMDG code it should reference 

IMDG Code UN3363 

SP301 
This entry only applies to machinery or apparatus containing dangerous substances as a residue or an integral element of 
the machinery or apparatus. It shall not be used for machinery or apparatus for which a Proper Shipping Name already 
exists in the Dangerous Goods List. Machinery and apparatus transported under this entry shall only contain dangerous 
goods which are authorized to be transported in accordance with the provisions in chapter 
3.4<https://outlooksfc.dot.gov/owa/UriBiockedError.aspx> (Limited quantities). The quantity of dangerous goods in 
machinery or apparatus shall not exceed the quantity specified in column 7a of the Dangerous Goods List for each item of 
dangerous goods contained. If the machinery or apparatus contains more than one item of dangerous goods, the 
individual substances shall not be capable of reacting dangerously with one another (see 
4.1.1.6<https:/ /outlooksfc.dot.gov/owa/UriBiockedError.aspx>). When it is required to ensure liquid dangerous goods 
remain in their intended orientation, package orientation labels meeting the specifications of ISO 
780:1985 shall be affixed on at least two opposite vertical sides with the arrows pointing in the correct direction. The 
transport of dangerous goods in machinery or apparatus where the quantity of dangerous goods exceeds the quantity 
specified in column 7a of the Dangerous Goods List is authorized when approved by the competent authority, except 
where special provision 363 applies. 

Column 7a is the Limited Quantity 

Hope this helps you. 

Gregory Sutherland Ph.D. (DGSA) 
Shane Havoc Consulting, LLC 
1905 English Ivy Ct. 
Mount Pleasant, SC 29464 
{843) 849-1463 
Cell: (260) 414-4335 
FAX: (561) 423-3907 
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coNFIDENTIAL 

In a Sustainable Paekllge Format 


